Startdata

Informatie

Kinderen begeleiden bij een echtscheiding

Kinderen begeleiden bij een echtscheiding training

Hoe kinderen op een echtscheiding van hun ouders reageren, is onvoorspelbaar. Soms ontstaan de problemen pas na de scheiding. Hoe kun je hen helpen en ondersteunen?

Inhoud

Pien en Moos hebben vandaag een extra rugtas meegenomen. Mama heeft hun verteld dat papa hen komt ophalen en dat ze bij papa in het ‘nieuwe’ huis gaan logeren. Pien is boos en snapt niet dat ze bij papa gaat logeren, papa hoort gewoon thuis te zijn. En Moos? Moos zegt niets. Hij zet zijn rugtas in de kast en zegt tegen mama dat hij wel op Pien past wanneer ze bij papa zijn.

Elk kind reageert anders op een scheiding. Hoe, dat heeft veel te maken met het karakter en de leeftijd, maar ook met de manier waarop de ouders met de scheiding omgaan. Sommige kinderen reageren heel boos, anderen heel verdrietig en sommige kinderen trekken zich juist helemaal terug. Het is wel belangrijk dat je de signalen van het kind opvangt en er iets meedoet.

Soms ontstaan de problemen pas na de scheiding. Dan worden de consequenties voor een kind duidelijk en komt het opeens binnen. Soms zie je ook dat erop een wat latere leeftijd problemen ontstaan. Opeens gaat het niet lekker op de opvang of op school, heeft een kind vaak ruzie of begint het zich flink tegen de ouders af te zetten. Houd altijd in het achterhoofd dat ook deze problemen nog een gevolg van de scheiding kunnen zijn. Probeer er rustig met het kind over te praten

In deze training gaan we in gesprek over hoe kinderen op een echtscheiding van hun ouders reageren. Je leert hoe je kinderen goede ondersteuning kunt bieden en hoe je hen helpt.

Studiebelasting: 3 uur

  • 2,5 uur training
  • 30 minuten online leeromgeving

Leerdoelen

  • Hoe je het best kunt reageren op het gedrag van kinderen
  • Hoe je kunt handelen bij afwijkend gedrag van het kind
  • Hoe je kinderen kunt ondersteunen wanneer ouders gaan scheiden

Certificering

  • Aanwezigheid in het (virtueel) klaslokaal
  • Eindbespreking casus
  • Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal

Resultaat

  • Na de training ben je bekend met de verschillende signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Je bent in staat de signalen vroegtijdig te herkennen en kunt de ernst van de situatie inschatten.

Doelgroep

  • De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
  • MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.

Prijs

Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Planning

Er zijn momenteel geen data ingepland. Als u nu inschrijft, dan houden wij u op de hoogte.

Inschrijven
Voor meer informatie kun je met ons contact opnemen. KIKI Training & Coaching: 033-7110695 - support@kiki-s.nl. Mbo KIKI: 033-7110690 - support@mbokiki.nl.