Startdata

ma 27 mei Klassikaal les van docent via Zoom Inschrijven
ma 1 jul Klassikaal les van docent via Zoom Inschrijven
di 8 okt Klassikaal les van docent via Zoom Inschrijven
di 17 dec Klassikaal les van docent via Zoom Inschrijven
Informatie

Bijscholing Meldcode: Signaleren kun je leren - Meldcode kindermishandeling -

Bijscholing Meldcode: Signaleren kun je leren - Meldcode kindermishandeling - training

Stap 1 van de meldcode is signalen in kaart brengen. Hoe herken je die signalen eigenlijk en wanneer moet je er melding van maken?

Inhoud

Emma van één komt binnen op de kinderopvang. Ze heeft een volle luier en rond haar mond zitten nog de kruimels van het ontbijt. De moeder verontschuldigt zich en zegt dat ze veel haast heeft. Helaas is dit niet de eerste keer. De pedagogisch professional geeft Emma een bad en een schone luier. Is hier sprake van kindermishandeling?

Sinds 2013 is de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van kracht. Deze wet houdt in dat alle organisaties die werken met kinderen en volwassenen, een meldcode moeten hebben en werknemers in staat moeten stellen daarmee te werken. In stap 1 breng je de signalen in kaart. Hoe herken je die signalen eigenlijk en wanneer moet je er melding van maken?

Afgaan op je niet-pluisgevoel is vaak lastig. Heb je het signaal goed gezien? Is het signaal zichtbaar of juist niet? Als je een signaal opvangt, hoeft dat niet te betekenen dat er kindermishandeling in het spel is – je moet hiermee voorzichtig zijn. Het vastleggen van de signalen is belangrijk. Een signalenlijst helpt daarbij. Onthoud dat de signalenlijst niet leidend is voor kindermishandeling. Het is een hulpmiddel om kindermishandeling in kaart te brengen.

Deze training staat geheel in het teken van signaleren. Je leert waar je op moet letten om kindermishandeling te signaleren en hoe jij je melding kunt onderbouwen. We gaan aan de slag met casussen uit de praktijk. Het doel van deze training is dat je als pedagogische professional zekerder en alerter wordt en de signalen van huiselijk geweld en/of kindermishandeling leert herkennen.

Studiebelasting: 3 uur

  • 2,5 uur training
  • 30 minuten online leeromgeving

Leerdoelen

  • De verschillende signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling
  • Het vroegtijdig signaleren van zorgen
  • Het inschatten van ernst

Certificering

  • Aanwezigheid in het (virtueel) klaslokaal
  • Eindbespreking casus
  • Na afronding van de training ontvang je een digitaal bewijs van deelname in je eigen opleidingsportaal

Resultaat

  • Na de training ben je bekend met de verschillende signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Je bent in staat de signalen vroegtijdig te herkennen en kunt de ernst van de situatie inschatten.

Doelgroep

  • De training is geschikt voor iedereen die betaald of vrijwillig werkt met kinderen en specifiek voor leerkrachten, pedagogisch professionals in de kinder- en gastouderopvang.
  • MBO 3 werk- en denkniveau. Indien MBO 2 is werkervaring met kinderen vereist.

Prijs

Heb je als organisatie interesse in deze training? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan!

Planning

Module Datum Van Tot Locatie
ma 27-5-2024 19:00 21:30 Klassikaal les van docent via Zoom
Module Datum Van Tot Locatie
ma 1-7-2024 19:00 21:30 Klassikaal les van docent via Zoom
Module Datum Van Tot Locatie
di 8-10-2024 19:00 21:30 Klassikaal les van docent via Zoom
Module Datum Van Tot Locatie
di 17-12-2024 19:00 21:30 Klassikaal les van docent via Zoom

Voor meer informatie kun je met ons contact opnemen. KIKI Training & Coaching: 033-7110695 - support@kiki-s.nl. Mbo KIKI: 033-7110690 - support@mbokiki.nl.